کیفیت خرما مضافتی و بهترین خرما صادراتی ایران

کیفیت خرما از شاخصه های مهم در شناخت خرمای مرغوب و انتخاب یک محصول صادراتی است. به بهانه روز کیفیت به بررسی کنترل کیفی انواع خرما و عوامل کاهش کیفیت آن پرداخته ایم.

به بهانه روز جهانی کیفیت

کیفیت خرما

واژه کیفیت (Quality) در واقع معیار سنجش یک چیز در برابر چیزهای دیگر است. به عبارت بهتر، درجه برتری یک محصول نسبت به محصولات دیگر را گویند. گاهی این لغت با لفظ Quantity به معنای مقدار یا تعداد از هر چیز به اشتباه به کار برده میشود. برای فهم بهتر، مثالی از خرما را برای این مفهوم مرور میکنیم:

آنالیز یا ارزش غذایی خرما به ما کمک میکند تا مقدار هر یک از عناصر و مواد تشکیل دهنده این میوه را اندازه بگیریم. در زیر آنالیز غذایی خرما آورده شده است:

  1. انرژی 282 کیلوکالری
  2. چربی 0.2 گرم
  3. پروتئین 2.46 گرم
  4. کربوهیدرات 74.9 گرم
  5. فیبر کل 8 گرم
  6. قند 63.36 گرم
  7. پتاسیم 656 میلی گرم
  8. کلسیم 39 میلی گرم
  9. فسفر 62 میلی گرم
  10. مس 0.206 میلی گرم
  11. آهن 0.90 میلی گرم
  12. منیزیم 43 میلی گرم
  13. منگنز 0.260 میلی گرم
  14. ویتامین آ 5 درصد

اینها در واقع همان Quantity یا ارزش خرما هستند. اما وقتی صحبت از کیفیت به میان می آید، منظور ویژگی هایی هستند که قابل اندازه گیری نیستند. اما در عین حال تعیین کننده مهمی در قیمت محصول میباشند. در ادامه مبحث کیفیت خرما را بیشتر بسط خواهیم داد.

طبق رسم هر ساله پنجشنبه دوم ماه نوامبر را به عنوان “روز جهانی کیفیت” نامگذاری میکنند. در واقع هدف از برگزاری این مراسم، بالا بردن آگاهی کیفیت همراه با رونق اقتصادی و اخذ استانداردها توسط افراد و سازمان های مربوطه است. اولین روز جهانی کیفیت در سال 2008 میلادی در انگلستان برگزار شد. هر سال موضوعی برای این روز در نظر گرفته میشود.

این روز مصادف با 19 آبان ماه در ایران است. به همین بهانه با بررسی کنترل کیفیت خرما، سعی در آگاهی بخشی به مشتریان، تاجران و تولیدکنندگان این عرصه داریم. باشد که قدمی هرچند کوچک در جهت ارتقای دانش کیفی افراد، رونق بازار خرمای ایران و به رسمیت شناختن تلاش های متخصصین کیفیت، برداشته شود.

کنترل کیفیت خرما

کنترل کیفیت خرما

از آنجاییکه مصرف خرما در برنامه غذایی روزانه هر انسان اهمیت ویژه ای دارد، بنابراین اطمینان از سلامت خرمای خریداری شده امری مهم به شمار میرود. پس آشنایی با معیارهای بررسی کیفیت خرما ضروری است. همانطور که در بند قبل اشاره شد، مقادیری که قابل اندازه گیری هستند به کمیت یا ارزش غذایی خرما برمیگردند. صرفا داشتن این آنالیز و بالا بودن اعداد نشان دهنده خوب بودن یک خرما نیست.

کیفیت خرما به طعم، رنگ، میزان شیره و بوی آن بستگی دارد. برای شناسایی خرمای باکیفیت از محصول ضعیف تر، توجه به این موارد اهمیت می یابد. آیا میدانید خرمای مضافتی تازه و مرغوب دارای چه مشخصه هایی است؟

  1. مزه شیرین
  2. عدم ترش شدگی
  3. عدم بوی نامطبوع
  4. رنگ مشکی (قرمز و مشکی در رطب)
  5. بافت نرم
  6. شیره متوسط

همچنین یکسری موارد را با توجه به نوع بسته بندی محصول میتوان متوجه شد. وجود علامت استاندارد و سیب سلامت روی بسته بندی، عدم وجود گرد و غبار روی خرما نشان دهنده پاکسازی و بسته بندی بهداشتی محصول میباشد.

کنترل کیفی خرما توسط سازمان ملی استاندارد باید انجام بپذیرد. در واقع جلوگیری کردن از صدور مجوزهای غیرضرور و اجباری برای محصولات نامرغوب جز وظایف این سازمان است. اینگونه شرایط برای رقابت با محصولات مشابه در بازارهای بین المللی برای تولیدکنندگان ایران فراهم میگردد.

بهترین نوع خرما کدام است؟

با کیفیت ترین خرمای ایران

حال که با مفهوم کیفیت برای محصول خرما آشنا شدیم، بد نیست به این سوال مشتریان هم پاسخ دهیم؛ که بهترین نوع خرما کدام رقم است؟

با توجه به تنوع خرمای کشت شده در ایران، سالانه ارقام زیادی با کیفیت های مختلف برداشت میشوند. عواملی مثل شرایط آب و هوایی منطقه، نحوه کشت و برداشت محصول و وضعیت محیط نگهداری خرما بر کیفیت نهایی محصول اثرگذار هستند.

بهترین نوع خرما آن نوعی است که ملاک های گفته شده در خصوص رنگ، طعم و بافت را دارا باشد. پس صرفا نمیتوان یک نوع خاص از خرما را بعنوان بهترین نوع معرفی کرد. با توجه به بازار هدف، نوع مصرف و کاربرد خرما، کیفیت مناسب انتخاب خواهد شد. مثلا برای تولید فراورده ها، خرمایی با قند و شیره کافی و بافت نرم میتواند گزینه بهتری باشد تا انواع خشک.

برای صادرات نیز انتخاب نوع خرما با توجه به کشور مقصد، تقاضا و ذائقه مشتریان انجام میشود. برخی کشورها خرمای دارای شیره را نمی پسندند. بعضی دیگر نیز خرمای تازه مانند کبکاب و مضافتی را دوست دارند. بنابراین برای خرید یک محصول باکیفیت و بهترین نوع خرما، باید موارد ذکر شده را مشخص نمود. چنانچه در گزینش یک محصول شایسته برای بازار هدف خود نیازمند دریافت مشاوره هستید، میتوانید درخواست خود را با ما در میان بگذارید تا در این امر شما را یاری نماییم.

مقایسه کیفیت خرما مضافتی، پیارم، کبکاب و مجول

ایران یکی از 10 کشور تولیدکننده خرما در دنیا محسوب میشود. با مقدار تولید 1.042.000 تن در سال بعد از مصر در جایگاه دوم قرار دارد. عربستان و امارات در جایگاه های سوم و چهارم پس از ایران قرار دارند. بنابراین رقابت در عرصه جهانی بسیار بالاست. با توجه به بومی بودن برخی ارقام خرما در کشور، براحتی میتوان سهم عظیمی از بازار را به دست گرفت.

این میوه مقوی در سراسر جهان بعنوان یک ماده مغذی در برنامه غذایی گنجانده میشود. بنابراین کشورهایی که امکان تولید این محصول را به صورت بومی ندارند، اقدام به واردات آن خواهند کرد.

از میان ارقام صادراتی کشت شده در ایران، خرماهای مضافتی، پیارم، کبکاب و مجول بیشترین حجم صادرات را به خود اختصاص داده اند. در جدول زیر مقایسه انجام شده بین شاخصه های کیفی این ارقام را مشاهده مینمایید:

مقایسه خرماهای صادراتی

هر یک از خرماهای فوق با توجه به درجه کیفی B، A، AA و C قیمت گذاری میشوند. بازار هدف هر کدام از این ارقام نیز متفاوت است. همیشه در انتخاب یک محصول صادراتی، میبایست کیفیت را نسبت به کمیت و قیمت در اولویت قرار داد. زیرا برای رقابت در عرصه تجارت همواره حفظ کیفیت محصول و بسته بندی آن و رعایت استانداردهای تولید، حرف اول را میزند. چنانچه برخی از نکات در مراحل آماده سازی و نگهداری خرما رعایت نشوند، سبب کاهش کیفیت محصول خواهند شد.

عوامل موثر بر پایین آمدن کیفیت خرما

  1. به کار بردن کود و سمهای شیمیایی برای از بین بردن آفات در زمان کشت محصول
  2. کیفیت بد آب و وضعیت نامناسب آبیاری
  3. وضعیت نامناسب زهکش ها در مناطق خرماخیز
  4. استفاده نادرست از تجهیزات برای برداشت خرما
  5. آسیب رسیدن به بافت محصول در زمان برداشت و جمع آوری
  6. به کارگیری کارتن و ظروف بی کیفیت برای جمع آوری خرما
  7. روش های نامناسب برای پاکسازی و گردگیری خرما
  8. عدم جداسازی خرماهای سالم از معیوب
  9. درجه بندی نادرست خرماها بر اساس ویژگی های ظاهری و سایز
  10. به کار بردن بسته بندی غیر بهداشتی و غیر استاندارد
  11. بسته بندی محصول در شرایط نامناسب و غیر بهداشتی
  12. نگهداری محصول در شرایط نامساعد دمایی
  13. استفاده نکردن از وسایل حمل و نقل مناسب با توجه به نوع خرما
  14. بارگیری محصول مازاد بر ظرفیت وسیله ترابری

بدیهی است که رعایت این موارد به بالا بردن کیفیت محصول نهایی و عرضه شده به بازار کمک بسزایی می نماید.

خرید با کیفیت ترین خرمای ایران

مجموعه مرسادیت در راستای حمایت از تولیدکنندگان برای دستیابی به استانداردهای کیفی خرما، شرایط نگهداری و بسته بندی انواع خرما را فراهم نموده است. با افتخار آماده همکاری با تجار گرانقدر و فعالین اقتصادی را اعلام میداریم. برای خرید انواع خرمای صادراتی و باکیفیت، واحد فروش مجموعه همواره پاسخگوی مشتریان بوده و آماده ارائه مشاوره خرید میباشند.

2

  1. سلام.
    اینکه شما توجه به کیفیت محصول رو در اولویت قرار میدید خیلی ارزشمنده. مخصوصا برای صادرات به کشورهای اروپایی که به این موضوع اهمیت زیادی میدن.
    از همکاری با شما خوشحالم

  2. با سلام . واقعا اطلاعات خوبی در ارتباط با کیفیت خرما از این مطلب بدست آوردم‌. واقعا کیفیت خرما نقش مهمی در قیمت گذاری این محصول دارد. ممنون از شما که این اطلاعات را در اختیار همگان قرار میدهید

دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.

نظرتان را ثبت نمایید.

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما